Schippers schenkt geld aan Levenseindekliniek

Minister van volksgezondheid Edith Schippers, onderscheiden met de Paul van Eerde Award, verdubbelt het daaraan verbonden geldbedrag van 5000 euro en schenkt dit aan de Levenseindekliniek. Ze wil dat het geld wordt besteed aan (na)scholing van artsen die te maken krijgen met euthanasieverzoeken van dementiepatiënten. De Levenseindekliniek heeft lesmodules ontwikkeld waarin artsen met praktijkvoorbeelden worden geschoold in het beoordelen van dergelijke verzoeken.

Het gebaar van de minister komt op een moment dat er volop discussie is over het onderwerp. Euthanasie bij dementie is erg complex en wordt vrijwel uitsluitend in het beginstadium van de ziekte gegeven. De Levenseindekliniek heeft als het expertisecentrum euthanasie van Nederland veel ervaring met de beoordeling en uitvoering van deze verzoeken. Minister Schippers wil dat die expertise wordt gedeeld met zoveel mogelijk artsen. De Levenseindekliniek, die volgens de minister ‘fantastisch werk verricht’, gaat het geld gebruiken voor het verder ontwikkelen van de lessen over euthanasie bij dementie. Meer informatie daarover staat op http://www.levenseindekliniek.nl/scholing/

De minister ontving de Award donderdag voor haar inspanningen om de rol van de schriftelijke wilsverklaring te verduidelijken. Ze kwam vorig jaar met een handreiking voor artsen en publiek over dit onderwerp. De Award, die wordt toegekend door de NVVE, is vernoemd naar dementiepatiënt Paul van Eerde, die tien jaar geleden zelf uit het leven stapte om de aftakeling voor te zijn. Artsen konden hem niet helpen bij zijn doodswens. Over hem werd de documentaire ‘Voor ik het vergeet’ gemaakt.

De Levenseindekliniek heeft het gebaar van de minister in dankbaarheid aanvaard. Volgens directeur Steven Pleiter is het een erkenning voor de rol als expertisecentrum, gespecialiseerd in complexe euthanasieverzoeken. De Levenseindekliniek kreeg vorig jaar 149 aanvragen van mensen met dementie. In 2016 werd van 48 dementiepatiënten het euthanasieverzoek gehonoreerd.

Klik hier het persbericht van VWS
Klik hier de speech van minister Schippers: