Onafhankelijk psychiater met specifieke expertise van groot belang voor zorgvuldige beoordeling euthanasieverzoek

De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie heeft geoordeeld dat de afhandeling van een euthanasieverzoek van een psychiatrische patiënt door een arts van de Levenseindekliniek beter had kunnen verlopen. Drie psychiaters, waarvan één als onafhankelijk psychiater ingeschakeld was, hebben zich met de patiënt bezig gehouden en verklaarden dat de patiënt leed aan verschillende stoornissen en was uitbehandeld. De arts van de Levenseindekliniek schakelde daardoor geen vierde, onafhankelijke, psychiater in. De toetsingscommissie vindt dat dit wel had gemoeten. Volgens de SCEN-arts, die het verzoek op wettelijke juistheid toetste, had de arts van de Levenseindekliniek aan de zorgvuldigheidscriteria voldaan.

De Levenseindekliniek constateert dat in dit geval voor alle zorgvuldigheid een SCEN-arts die tevens psychiater is, had moeten worden ingeschakeld. Het probleem is echter dat er een nijpend tekort is aan SCEN-psychiaters die als onafhankelijk arts een oordeel willen vellen over een euthanasieverzoek. Net zoals er een groot tekort is aan psychiaters die voor de Levenseindekliniek het vooronderzoek naar een euthanasiewens kunnen doen.

Niet verder leven

“Voor ons is duidelijk dat ook als in deze specifieke situatie een extra onafhankelijk psychiater was ingeschakeld, de man zijn euthanasieverzoek zou zijn ingewilligd”, zegt Steven Pleiter, bestuurder van de Levenseindekliniek. “Zijn lijden was zo ondraaglijk door de angst- en paniekaanvallen die hij had, gecombineerd met een extreme overgevoeligheid voor prikkels, dat hij niet verder wilde en kon leven.”

Zoektocht

De uitvoerend arts van de Levenseindekliniek heeft geoordeeld dat het onmogelijk zou zijn een onafhankelijk psychiater te vinden in de regio. De patiënt was te slecht om te kunnen reizen om op locatie een onafhankelijk onderzoek te krijgen. “We zijn van mening dat de arts dit toch had moeten proberen. Als we de toetsingscommissie het resultaat van zo’n zoektocht kunnen voorleggen, zal een zaak als deze eenvoudiger te beoordelen zijn door de commissie.”

Link naar het oordeel van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.